INDUSTRIJSKI PODOVI
U novije vreme (prema HACCP standard-u) zaštita industrijskih podova u prostorima za proizvodnju i obradu hrane : klanicama, mesarama, prehrambenim industrijama više nije dozvoljena keramičkim pločicama zbog postojanja fuga gde se stvaraju bakterije. Zahteva se zaštita monolitnim materijalima koji su higijenski ispravni za primarni kontakt sa životnim namirnicama, a to su poliuretanski i epoksidni podovi.
Tabelarni prikaz razlika između epoksidnih i poliuretanskih podova:
EKSPLOATACIONI USLOVI |
EPOKSIDNI PODOVI |
POLIURETANSKI PODOVI |
hemijski uticaji |
bolja otpornost na baze |
bolja otpornost na kiseline |
mehanički uticaji |
veća čvrstoća na pritisak i otpornost na habanje |
veća elastičnost i fleksibilnost, bolje podnose dilataciju podloge |
temperaturni uticaji |
termoplastični iznad 65°C |
bolje podnose temperaturne oscilacije,šokove |
vremenski uticaji |
hidrofilni su, smeta im pri ugradnji povećana vlažnost vazduha iznad 60% |
hidrofobni materijali, nemaju ograničenja pri ugradnji po pitanju vlažnosti vazduha |