Proizvodni program > MINERALNE POVRŠINE > INDUSTRIJSKI PODOVI

INDUSTRIJSKI PODOVI

U novije vreme (prema HACCP standard-u) zaštita industrijskih podova u prostorima za proizvodnju i obradu hrane : klanicama, mesarama, prehrambenim industrijama više nije dozvoljena keramičkim pločicama zbog postojanja fuga gde se stvaraju bakterije. Zahteva se zaštita monolitnim  materijalima koji su higijenski ispravni za primarni kontakt sa životnim namirnicama, a to su poliuretanski  epoksidni podovi.

Tabelarni prikaz razlika između epoksidnih i poliuretanskih podova: 

EKSPLOATACIONI USLOVI 

EPOKSIDNI PODOVI

POLIURETANSKI PODOVI

hemijski uticaji

bolja otpornost na baze

bolja otpornost na kiseline

mehanički uticaji

veća čvrstoća na pritisak i otpornost na habanje

veća elastičnost i fleksibilnost, bolje podnose dilataciju podloge

temperaturni uticaji

termoplastični iznad 65°C

bolje podnose temperaturne oscilacije,šokove

vremenski uticaji

 hidrofilni su, smeta im pri ugradnji povećana vlažnost vazduha iznad 60%

hidrofobni materijali, nemaju ograničenja pri ugradnji po pitanju vlažnosti vazduha